گل محمدی یکی از انواع گلهای خوش رایحه و پرطرفدار است. گیاه دارویی گل محمدی علاوه بر رنگ زیبا و بوی خوش، دارای فواید بی نظیری در طب سنتی است و همواره مورد توجه افراد بوده است. گیاه گل محمدی در حالتهای مختلفی مانند عرق و یا گل خشک مورد استفاده قرار میگیرد. ما در این مقاله به بررسی خواص گل محمدی و هر آنچه که درباره این گیاه دارویی باید بدانید پرداختهایم.
نام های مختلف گیاه گل محمدی
گل محمدی یا گل سرخ یک نوع گل از خانواده گل رز است که در گلاب گیری کاربرد دارد. گلهای سرخ در برابر کم آبی بسیار مقاوم هستند و به شکل درختچههایی خاردار همراه با برگهایی ریز تا طول ۲ متر رشد میکنند. رنگ گلهای سرخ از صورتی تا سرخ روشن دسته بندی میشود.
گیاه دارویی گل محمدی به صورت خود رو در کوههای بخش مرکزی کشورمان ایران و در رشته کوههای البرز رشد میکند. گل محمدی در کشورهای اروپایی با نام رز دمشقی شناخته میشود چرا که نخستین بار گلاب این گیاه از دمشق وارد این مناطق شده است. گل محمدی دارا تاریخی دور و دراز در ایران است.
طبیعت و مزاج گل محمدی
گل محمدی گلی خوشبو و زیبا از خانواده گلهای سرخ است. زمان برداشت این گل در اواسط بهار و ماه اردیبهشت است. یکی از دلایل اینکه خواص گل محمدی توجه بسیاری از طبیبان و پزشکان امروزه را به خود جلب کرده است، طبیعت و مزاج این گیاه دارویی می باشد. گل سرخ دارای طبعی گرم است و خواص بسیار زیادی دارد. عصاره این گیاه دارویی یعنی گلاب نیز از مزاج و طبیعتی گرم برخوردار است و جایگاه بسیار ویژه ای در دنیای طب سنتی دارد.
پراکندگی جغرافیایی گیاه دارویی گل محمدی
تاریخ رشد و کشت گلهای محمدی بسیار طولانی است و به دورههای تاریخی هخامنشی باز میگردد. گل های محمدی در این دوران در استان فارس کشت می شدند و سپس در دوران سلطنت صفویه به کاشان و کوهپایههای این شهر برده شد. امروزه این گل دارویی در کرمان و کوه شاه نیز رشد کرده و کشت میشود و این منطقه آب و هوای مناسبی برای این گیاه دارد. به طور کلی میتوان گفت گل سرخ در چهارده استان از استانهای کشورمان کشت میشود که از مهمترین آنها عبارتند از:
- فارس
- مرکزی
- اصفهان
- سمنان
- قم
- آذربایجان شرقی
- کرمان
گل سرخ اغلب در بخشهای کوهپایهای و مناطقی که خشک و یا نیمه خشک هستند و دارای تابستانهای گرم و زمستانهای سرد میباشند رشد میکند. وسیعترین دشت از گلهای زیبای گل محمدی در دنیا در مناطق نوایگان و لایزنگان قرار دارد و مساحت آن پنج هزار هکتار میباشد. گل محمدی در این روستاها به روش دیم رشد میکنند. کاشان دارای باکیفیتترین گل محمدیها است و در بخشهای زیر برداشت آن را انجام میدهد:
- کامو
- برزک
- نیاسر
- جوشقان
- قمصر
فواید گیاه دارویی گل محمدی
گل محمدی و دمنوش گل محمدی بسیار محبوب است. از این گیاه دارویی در ادبیات نیز استفاده شده و نشان از قدمت آن میدهد. خواص گل محمدی ابعاد گستردهای دارد و در حوزههای سلامت، آرامش اعصاب و درمان افسردگی به کار میرود. شما میتوانید گیاه دارویی گل محمدی را به شکلهای مختلف استفاده کنید.
مصرف عرق این گل که به نام گلاب شناخته میشود، دمنوش و حالت خشک شده آن شناخته شده و رایج است. علاوه بر این مورد بسیاری از افراد از مربای گل سرخ و روغن گل محمدی نیز مصرف کرده و رضایت دارند. از جمله خواص گل محمدی که به شکلهای گلاب، خشک شده و یا دمنوش تهیه می شود به شرح زیر است:
درمان یبوست
از جمله خواص گل محمدی، تأثیر جادویی آن در از بین بردن یبوست است. افراد میتوانند در صورت رنج بردن از چنین مشکلی، از گیاه دارویی گل محمدی استفاده کرده و خیلی زود سلامتی جسم خود را بازیابند.
آرامش اعصاب با گیاه دارویی گل محمدی
دمنوش گل محمدی و دیگر شکلهای آن مانند گلاب تأثیر بسیار زیادی در آرامش اعصاب دارند. استفاده از محصولات این گل بسیار مفید بوده و در دنیایی که همواره با تنش و اضطراب همراه است به همگان توصیه میشود. برای تهیه دمنوش این گیاه و بهره مندی از فواید آن می توانید گلبرگ های گل محمدی را با سایر داروهای گیاهی نظیر آویشن یا هل دم کرده و بنوشید.
درمان اسهال
خواص گل محمدی برای مشکلات گوارشیای مانند اسهال نیز غیرقابل انکار است. این گیاه دارویی یک راه عالی برای رهایی از این بیماری آزاردهنده است. برای درمان می توانید از چای گل محمدی استفاده نمایید.
پیشگیری از آلزایمر
خواص گل محمدی بیشمار است و یکی دیگر از مزایای آن جلوگیری از آلزایمر و مشکلات حافظه میباشد. همانطور که میدانید، یکی از نشانه های زوال مغز آلزایمر است. برای جلوگیری از این بیماری می توانید گل محمدی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. بطور مثال کمی گل محمدی خشک شده را در ماست ریخته و مصرف نمایید.
زیبایی و شادابی پوست
عرق گیاه دارویی گل محمدی که به آن گلاب می گویند برای شادابی صورت و همچنین جوانسازی آن بسیار مؤثر است و همواره مورد توجه بوده است. بدین ترتیب گل محمدی با زیباسازی چهره سبب بالا بردن اعتماد به نفس افراد نیز میشود. برای تاثیرگذاری هرچه بیشتر می توانید پس از پاک کردن و شستن آرایش صورت خود، کمی گلاب به پوست صورت بمالید.
بهبود سردردهای مزمن
اگر از سردردهای مزمن که به علت آلودگی بیش از حد هوا رخ میدهند رنج میبرید، گل محمدی داروی شفابخش صد در صدی است که به شما توصیه میشود. این گیاه دارویی تأثیر بسیار زیادی در رفع سردردهای مزمن دارد و سبب آرامش شما خواهد شد.
مضرات گیاه دارویی گل محمدی
اگرچه خواص گل محمدی بیشتر از مضرات آن بوده و به عنوان یک دارویی شفابخش درجه یک عمل می کند اما مانند هر داروی دیگری، مصرف بیش از حد از این گیاه نیز سبب به وجود آمدن مشکلاتی میشود. از جمله مضرات مصرف بیش از اندازه گل محمدی عبارتند از:
- به وجود آمدن مشکلاتی چون استفراغ و یا حالت تهوع
- مشکلات گوارشیای مانند اسهال و یبوست
- احساس سوزش در دل
- خستگی
- سردرد
- بی خوابی
- مشکلات حساسیتی و آلرژیک
- گرفتگی
همچنین گفتنی است که گل محمدی سرشار از ویتامین C است و مصرف بیش از اندازه آن میتواند سبب ایجاد سنگ کلیه نیز شود؛ بنابراین در مصرف این داروی بی نظیر همواره حد اعتدال را حفظ کنید.
خواص گل محمدی تنها محدود به موارد ذکر شده در این مقاله نمی شود. این گیاه در کنار خواص بی نظیری که دارد بسیار زیبا و خوش رایحه نیز است. شما میتوانید با کاشت این گل زیبا از مزایای بی پایان آن استفاده کنید. کشور ایران از گذشتهها دور جایگاه عالیای برای رشد این گیاه بوده است و همواره آن را در میان داروهای طب سنتی خود قرار داده است. همچنین خشک شده این گل و عرق آن نیز در عطاریها برای خرید در دسترس عموم قرار دارد.